Solhem Galleri

Solhem galleri har två årliga utställningskoncept.Under påskhelgen visas konst från Gerlesborgskolans elever som visar verk från utbildningens kurser. Under sommaren visas en eller flera etablerade konstnärer som ställer ut från början av juni till slutet av augusti.

Uttrycken hos båda koncepten varierar från måleri, skulptur, textil, foto etc.

Sommarens utställare på Solhem Galleri

4 juni-24 augusti 2024

Konstnärsmingel 6 juli 12-15

Annett Florén

Hemsida

Birgitta Bengtson

 Hemsida

Annett Florén

 

”Att aldrig gå vilse är att inte leva, att inte veta hur man går vilse

leder till undergång och någonstans i detta terra incognita finns ett liv där man upptäcker saker”, skriver Rebecca Solnit.

Det är så jag förhåller mig i mitt arbete – Slumpen och det som händer, ofta av misstag, blir möjligheter som jag försöker att ta vara på. Använder mig av lerans unika plastiska egenskaper – jag pressar,kastar och drar, ibland drejar jag… Arbetar både med bruksting och skulptur/objekt. Bränner helst i vedeldade ugnar.

Jag är utbildad på HDK-Keramikkonst i Göteborg, Masterexamen 1990.

Några rader om det jag visar på utställningen: De senaste åren har jag arbetat mycket med den OVALA formen, som jag sätter öron och fötter på för att skapa någon sorts mänskligt uttryck. Jag laborerar med olika leror, ytor, storlekar och undersöker hur jag kan påverka formen på olika sätt. När jag påbörjar en ny arbetsperiod i verkstan börjar jag alltid med att göra ett antal små

ÖNSKEHUS för att hitta tillbaka till leran och få in känslan av materialet i händerna. Alla små hus har en instruktion:

”Ett litet hus att ladda med önskningar – skriv din önskan på en liten lapp, rulla långsamt och omsorgsfullt ihop den och placera den sedan i huset. Blunda och visualisera – föreställ dig att din önskan går i uppfyllelse – lägg därefter på taket. Taket har en markering på ett av hörnen, streck eller punkt, denna markering ska placeras ovanför stämpeln med min signatur för att ligga rätt. Huset kan rymma flera önskningar samtidigt och skall placeras på ett väl valt ställe i hemmet! ”

TANKEHUS: Att samla på alla kloka tankar man tänker … var min tanke med dessa hus ! Ibland dyker det ju upp riktigt bra tankar och för att komma ihåg dom så skriv ner tankarna på små lappar och stoppa in i huset.Efter 6 månader elller 1 år kan man tömma huset och förundras över hur klok man stundtals är !

I flera år har vi, min kära kollega och vän Birgitta Bengtson och jag, talat om att vi ska ställa ut ihop och nu äntligen blir det av ! Mycket nöje !

Birgitta Bengtson

 

Min första resa till Indien gjorde jag 2011 och sedan dess har jag återvänt varje vinter. Målet med indienresan var att återhämta mig, genom den urgamla indiska läkekonsten, Ayurveda. I den mötte jag yogan och meditationen som har betytt mycket för mitt fortsatta skapande. Skönhet är viktigt. Mina monokroma målningar ger mig lugn.

 Men ibland behöver jag komma loss och då dansar jag och målar till musik såsom av Miles Davis (Bitches Brew), Keith Jarrett (Kölner konserten) och Yusef Lateef (10 years Hence).

 Från årets resa till Kerala (södra Indien) kom den blå serien till. Jag längtade helt enkelt efter ultramarinblått !

 Annett Florén och jag hade länge talat om att ställa ut tillsammans, då vi tyckte att mina målningar ihop med hennes skulpturala keramik skulle befrukta varandra. Vi arbetar båda med Slumpen.

 Varsegoda, här ser ni resultatet !

 Namaste

”All you need is less”